Τοποθεσία

logo

στους πρόποδες του Ολύμπου ​

Τοποθεσία

Το Λιτόχωρο είναι κωμόπολη του Νομού Πιερίας. Βρίσκεται το νότιο τμήμα του νομού, στις ανατολικές απολήξεις του Ολύμπου με πληθυσμό 7000 κατοίκων. Απέχει 23 χλμ. απο την Κατερίνη, 90χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 67χλμ από τη Λάρισα. Είναι χτισμένο στην πλαγιά της ψηλότερης κορυφής του Ολύμπου (Μύτικας, 2.918 μ.) κι όμως απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από τη θάλασσα, αποτελώντας έτσι ιδανικό προορισμό όλες τις εποχές του χρόνου.

Το Λιτόχωρο, αποτελεί την κεντρική αφετηρία για ορειβατικές εξορμήσεις στο «βουνό των θεών». Οργανωμένα ορεινά καταφύγια με ποικίλες ορειβατικές και αναρριχητικές διαδρομές, βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών για να εξερευνήσουν τις ομορφιές του μυθικού βουνού. Ο τόπος μας βρίθει από μοναστήρια και ξωκλήσια, τα οποία υπάρχουν στον Όλυμπο και ορισμένα από τα οποία χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα. Σε απόσταση 17χλμ από το Λιτόχωρο, μέσα στο φαράγγι του Ενιπέα, βρίσκεται η Παλαιά Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, την οποία ίδρυσε ο Άγιος το 1542. Μετά την καταστροφή της από τους Γερμανούς το 1943 μεταφέρθηκε νοτιότερα στο Μετόχι της, στη θέση Σκάλα.

Η παραθαλάσσια περιοχή, με τις καταγάλανες ακτές, αμμουδερές, βοτσαλωτές, ή ερημικές παραλίες, με καταλύματα, χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.

Λίγο πιο δίπλα στους ανατολικούς πρόποδες του Ολύμπου, βρίσκεται το Δίον, η ιερή πόλη των Μακεδόνων, αφιερωμένη στο Δία και στους δώδεκα θεούς.

Λιτόχωρο

Bayiri Petit Pension

Το Bayiri petit pension βρίσκεται στην καρδιά του Λιτοχώρου μόλις 150 μέτρα από την κεντρική πλατεία. Πήρε το όνομα του από την παλιότερη ονομασία της μικρής πλατείας που λεγόταν  Τσίντζα Μπαΐρι ή Μπαΐρι Ναυτικών, καθώς αρκετές οικογένειες ναυτικών ζούσαν σ’ αυτή  την γειτονιά. Το κτήριο διακρίνεται χαρακτηριστικά από την πέτρινη του όψη στο πίσω μέρος της πλατείας.

Η πρόσβαση στο κατάλυμα είναι πολύ εύκολη ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο και παίρνοντας το ανοδικό ρεύμα γύρω από την πλατεία (σιντριβάνι) ως την Πλατεία Ναυτικών. Σε αρκετά κεντρικά σημεία και διασταυρώσεις θα προσέξετε τις πινακίδες μας με τον χαρακτηριστικό μαύρο κόκορα.  

Gallery